En ilgi çekici on uzay sitesi

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11650
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
En ilgi çekici on uzay sitesi
« : 13 Ekim 2009, 22:45:39 »
[b]En ilgi çekici on uzay sitesi


PC Magazine dergisi en ilgi çekici uzay sitelerinin bir listesini çıkartmış.
Bir kısmı astrotürk ziyaretçilerine tanıdık gelebilecek 10 site ve bir bonus site şu şekilde sıralanmakta:

10. http://hubblesite.org/

hubblesite.org Çok bilinen uzay görüntülerinin çoğu Hubble Uzay Teleskobu tarafından yakaladı. Bu görüntüler popüler olmalarının yanısıra gökbilim için de oldukça önemli bilgiler taşıyor. Bilgisayarınız için duvar kağıdı olarak kullanabileceğiniz 50′den fazla resim içeren hubblesite.org sitesi, teleskobun görüntülediği birbirinden güzel uzay fotoğraflarını sergiliyor.

9. Sungrazing Comets

http://ares.nrl.navy.mil/sungrazer/ SOHO uzay aracı, 1995′ten beri sürdürdüğü görevi sırasında 1.500′den fazla küçük kuyruklu yıldızı keşfetti. Bu kuyruklu yıldızların çok büyük bir kısmı ise SOHO’nun yolladığı görüntüleri bilgisayarlarına yükledikten sonra tarayan amatörlerce keşfedildi.

8. Virgin Galactic

http://www.virgingalactic.com Richard Branson’un girişimi olan Virgin Galactic, uzay turizmine yatırım yapıyor. Özel girişime ait araçla uzayın sınırına yapılan ilk insanlı uçuşu gerçekleştirerek orjinal XPrize’ı kazanan SpaceShipOne’ın sahibi olan Brandson, Dünya’nın üzerinde 120 km’den daha yüksekte (kendilerini ağırlıksız hissedebilecekleri bir yükseklik) gerçekleşecek bir uçuş için 250′den fazla uzay turistini depozito olarak 200.000 dolar ödemeye ikna etmeyi başarmış.

7. Space.com

http://space.com Bu renkli site ise gökbilim, uzay bilim ve uzay yolculukları (insanlı ve insansız) hakkında en yeni haberleri veriyor. Ayrıca fotoğraf galerileri, videolar, yıldız haritaları ve gözlem ipuçları, tartışma forumları ve anketler ile oldukça geniş bir içeriğe sahip.

6. Google Gökyüzü

http://www.google.com/sky Gece gökyüzünün düz ve yakınlaştırılmış fotoğrafik gösterimini yapan Google Gökyüzü, Google Earth’ün (Dünya) bir benzeri.

5. Renkli Evren

http://www.robgendlerastropics.com/ Bugünün en yetenekli amatör astronomları, bir nesil öncesinin pek çok büyük profesyonel gözlemevi ile eşit astrofotoğraflar üretebilen gelişmiş teleskop ve CCD görüntüleyicilerle çalışıyorlar. Fizikçi Robert Gendler de en yeteneklilerden biri ve gökadaların, yıldız topluluklarının, bulutsuların ve daha fazlasının enfes görüntülerini oluşturabiliyor.

4. Nasa.gov

http://www.nasa.gov Uzay araştırmalarının önemli bir kısmını gerçekleştiren NASA’nın sitesi de doğal olarak listede. Son haberler, resimler, makaleler, tarih, geçmiş görevler, gelecek görevler, geleceğin teknolojileri… Fazla söze gerek yok sanırım.

3. http://spaceweather.com

Astrotürk içeriğinin önemli kısmı da bu sitedeki bilgilerin çevrilmesiyle oluşturulduğundan, astrotürk takipçileri spaceweather.com’a yabancı sayılmaz. Site, bazısı ziyaretçileri tarafından gönderilen görüntüler yönünden zengin. Görselliğin yanısıra açıklayıcı yazılar da siteyi çekici hale getiriyor.

2. Google Lunar X prize

Uzayın sınırına, özel girişimce başarılı şekilde ulaşacak insanlı uzay aracı gönderilmesini desteklemek amacıyla ortaya çıkartılan orjinal X Prize’ın SpaceShipOne tarafından kazanılmasının ardından, Google, hedefleri daha da ileriye taşıdı. 30 milyon dolar ödül vadeden Google Lunar X Prize yarışmasında ise amaç, Ay yüzeyine insansız bir araç gönderip NASA’nın Mars gezginlerine benzer araçlarla en az 500 metre gezip, veri ve görüntüleri taşıyan kargoyu Dünya’ya geri getirmek.

1. Günün Astronomi Resmi

http://apod.nasa.gov/apod/ Listenin bir numarasına geldiğimizde ise günlük olarak güncellenen bir site ile karşılaşıyoruz. Günün Astronomi Resmi (GAR), her gün farklı bir gökbilim görüntüsü yayınlayıp, altında açıklayıcı bir metin veriyor. NASA.gov altında yayınlanan sitenin orjinali İngilizce olmasına karşın, bulutsu.org adresinde günlük olarak Türkçe’ye çevrilerek yayınlanıyor.

On sitelik liste burada sona ermesine karçın bir de bonus site verilmiş: http://www.atoptics.co.uk/index.htm.
Atmosfer optiği hakkında bilgi veren sitede, görsel malzemeyle desteklenen, gökkuşağı, farklı biçimlerdeki haleler gibi farklı olayların nasıl oluştuğu hakkında bilgi veriliyor.
Astrotürk’te de zaman zaman bu bilgilerden yararlanıyorum.[/b]