Uyanan Gençlik

7.Sınıf Türkçe - Metin Türleri - Konu Testi

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • ******
  • Join Date: Kas 2010
  • Yer: HATAY
  • 7462
  • +546/-0
  • Cinsiyet: Bay
7.Sınıf Türkçe - Metin Türleri - Konu Testi
« : 25 Haziran 2016, 13:53:49 »
1.  Aşağıdakilerden hangisi makalenin özellikleri arasında yer almaz?
A) Gazete ve dergilerde yayımlanır.
B) Yazılanların ispatlanma amacı yoktur.
C) Açık ve anlaşılır bir dil kullanılır.
D) Bilgi vermek ve bir gerçeği açıklamak için yazılır.

2.  Bir yazarın, herhangi bir konuda kesin hükümlere varmadan kişisel görüş ve düşüncelerini samimi bir dille,
kendisiyle konuşuyormuş gibi anlattığı yazı türüdür.
Bu cümlede özellikleri verilen metin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Söyleşi           B) Röportaj          C) Deneme        D) Makale

3.  Aşağıdakilerden hangisi, günlük türünün özelliklerinden biri değildir?
A) Anlatım, üçüncü kişi ağzından yapılır.
B) Olaylar tarih belirtilerek yazılır.
C) Kişinin özel yaşamıyla ilgili bilgiler bulunur.
D) Günü gününe yazılan yazılardır.

4.  Bugünlerde sıkça duyduğumuz “Nerede o eski bayramlar?” sorusunu ben de kendime sorar oldum.
Bayramların o tatlı telaşı yok olmaya başladı. Artık ne büyükler şeker, tatlı, çorap hazırlıyor ne de küçükler
yeni ayakkabılarını yataklarının kenarına bırakıp sabahın olmasını bekliyor. Sanırım bu değerimizi de yavaş
yavaş yitiriyoruz.
Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmıştır?
A) Anı        B) Deneme        C) Günlük          D) Mektup

5.  On yıl önce yaşadığım o sıcak ve kurak mevsimi asla unutamam. Yağışlar o kadar az olmuştu ki barajlardaki
su, son elli yılın en düşük seviyesine ulaşmıştı. Ekinler kurudu, toprakta derin çatlaklar oluştu. O yaz, suya ne
kadar muhtaç olduğumuzu bir kez daha anlamıştım.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sohbet      B) Deneme           C) Günlük      D) Anı

6.  Aşık Veysel, 1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesinde dünyaya geldi. Veysel’in iki kız kardeşi çiçek hastalığına yakalanarak yaşamını yitirdi. Veysel de bu hastalıktan gözlerini kaybetti. Babasının ona oyalanması için
aldığı sazla başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. Daha sonra kendi sözlerini yazıp söyledi. Kendisini
bu konuda yetiştirip saz hocalığı yaptı. Eserlerinde yalın bir Türkçe kullanan Veysel, 1973 yılında hayatını
kaybetti.
Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmıştır?
A) Anı      B) Günlük        C) Biyografi          D) Otobiyografi

7.  Çevremizdeki en büyük enerji kaynağı güneştir. Fosil enerji  kaynaklarının  tükenmeye  başlamasıyla  birlikte
insanlar enerji kaynağı arayışına girmiş ve böylece güneşten daha fazla yararlanmaya başlamıştır. Güneşten
gelen  radyasyon  enerjisinin  önemli  bir  özelliği  temiz enerji olmasıdır.
Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmıştır?
A) Makale        B) Deneme         C) Hikâye       D) Söyleşi

8.  Vapur, rıhtımdan kalkıp Marmara’ya doğru hareket edince yolcu geçirmeye gelenler, üzerlerinden ağır bir
yük kalkmış gibi ferahladılar. Hasan, vapurda eğlendi; gırıl gırıl işleyen vinçlere, üstleri yazılı cankurtaran
simitlerine, kurutulacak çamaşırlar gibi iplere asılı sandallara bakarak çok eğlendi. Beş yaşında idi. Peltek,
şirin konuşmasıyla güverte yolcularını epeyce eğlendirmişti. Fakat vapur, şuraya buraya uğrayıp bir sürü
yolcu bıraktıktan sonra sıcak memleketlere yaklaşınca Hasan durgunlaştı.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Deneme       B) Masal          C) Söyleşi       D) Hikâye

9.  Tarihî dokuyu hissetmek isteyenlerin uğrak mekânıdır Bursa. Osmanlının başkentliğini yapmış bu şehirdeki camiler, hanlar, hamamlar tarihin canlı şahitleridir. Şehir merkezine gittiğinizde Ulu Cami sizi tüm ihtişamıyla karşılar. Ardından Koza Han’da içeceğiniz bir bardak çay, içinize huzuru yudum yudum akıtır. Emir
Sultan ve Yeşil Türbe ziyaretinden sonra meşhur iskenderi yemek için sabırsızlanmaya başlarsınız.
Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmıştır?
A) Günlük      B) Anı         C) Gezi yazısı          D) Deneme

10.  Yazarın bir konuyu fazla derinleştirmeden okuyucuyla konuşuyormuş gibi ortaya koyduğu yazı türüne - - - - denir.
Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) eleştiri       B) fıkra         C) makale            D) söyleşi

11.    • Günlük türünde yazılmış bir metinden alınmıştır.
• Deyimlere yer verilmiştir.
• Bildirme kipiyle çekimlenmiş fiiller vardır.
Aşağıdaki metinlerden hangisinde bu özellikler bir arada kullanılmıştır?
A) Kurumlarına, ürünlerine yabancı adlar koyanlar ana dillerinin bütünlüğünü hiç duymamış, yaşamamış
kişilerdir. Bu kişilerin aykırı tutumlarının sonuçlarını ‟dil kirlenmesi” diye adlandırmak dile haksızlık olur.
B) Bugün Cağaloğlu’na inip öykü kitabı aldım birkaç tane. Hava yağmurluydu. Giderken köprünün tam
ortasında yaygın, büyük bir kızıllık gözümü aldı. Bu görüntü karşısında şoför de hayretler içinde kaldı.
C) Bu dünyada gördüğünüz tüm iyi eserler iyimserlerin eseridir. Çünkü insan kötümser olunca eser vermesine imkân kalmaz. Bütün işlerin başlangıcı çetin mücadelelerle doludur. Bu zorluklar iyimserlikle aşılır.
D) Soluk soluğaydı. Kulağını demir kapıya yanaştırdı, dinledi. Hiçbir kıpırtı yoktu dışarıda. Ter içinde kalmıştı. Nicedir avuçlarında sıktığı yuvarlanmış kâğıt parçacığının ıslanıp yumuşadığını hissetti.

12.  İzin verirseniz size ilkbahardan söz açmak istiyorum. Bahar sözünün kendine mahsus bir çekiciliği vardır.
Yalnız tabiat için, kırlar için, çiçekler için, ağaçlar için değil; insanlar için de bir bahar, bir ilkbahar düşünülür.
İnsanların genç olduğunu anlatmak için ‟ömrünün ilkbaharında” derler. Tabi o ömrün bir de sonbaharı vardır
ki çiçeklenmenin sonunun geldiğini anlatmak için söylenmiştir.
Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Söyleşi      B) Makale         C) Anı        D) Günlük


CEVAPLAR:
1. B
2. C
3. A
4. B
5. D
6. C
7. A
8. D
9. C
10. D
11. B
12. A

KAYNAK: http://odsgm.meb.gov.tr/kurslar

 

Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
9620 Gösterim
Son İleti 27 Şubat 2014, 16:23:10
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 Yanıt
1591 Gösterim
Son İleti 15 Aralık 2014, 11:20:47
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 Yanıt
3267 Gösterim
Son İleti 18 Şubat 2015, 15:38:59
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 Yanıt
5844 Gösterim
Son İleti 23 Temmuz 2015, 12:25:35
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 Yanıt
6738 Gösterim
Son İleti 02 Temmuz 2016, 11:32:10
Gönderen: Uyanan Gençlik