Benzinli ve Dizel Motorda Ateşleme Sistemi

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11650
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Benzinli ve Dizel Motorda Ateşleme Sistemi
« : 20 Şubat 2014, 23:13:02 »
[b]SİSTEMİN GÖREVİ[/b]
Benzinli motorlarda yanma odasında sıkıştırılmış olan 1/15 oranındaki yakıt ile havanın ateşlenmesini sağlayan sistemdir.[b]

SİSTEMİN ÇALIŞMASI[/b]
Kontak anahtarının açılıp marşa basılmasıyla, Akümülatörden gelen 6 veya 12 voltluk akım platin kontaklarının açılmasıyla endüksiyon bobini üzerine yönlenir. Endüksiyon bobini gelen akımı yüksek gerilime çıkartarak oluşan yüksek gerilim endüksiyon bobini tepe kulesinden distribütöre geçer. Distribütör ise gelen yüksek gerilimli akımı sırasıyla bujilere dağıtır ve akım buji tırnakları arasında kıvılcıma dönüşerek yanma odasındaki karışımın ateşlenmesi sağlanmış olur. Ateşlemenin sağlanması tamamıyla oluşan yüksek gerilimli akıma bağlıdır. Yüksek gerilimli akım oluşmadığı sürece bujilerin ateşleme yapması mümkün değildir.

[b]ATEŞLEME SİSTEMİ PARÇALARI VE GÖREVLERİ[/b]
1-AKÜMÜLATÖR :
Endüksiyon bobinine gerekli olan 12 voltluk akımın iletimini sağlar.

2-KONTAK ANAHTARI :
Araç üzerine elektrik akımının iletilmesini veya kesilmesini sağlayan elektrikli anahtardır. Araç üzerinde göstergeler, ateşleme sistemi, marş sistemi gibi elektrik devrelerinin ana şalteridir.

3-ENDÜKSİYON (ATEŞLEME) BOBİNİ:
Akümülatörden gelen 6 veya 12 voltluk gerilimi, 15.000 ile 25.000 volta yükselten parçadır.

4-DİSTRİBÜTÖR :
İçerisinde bulunan hareketli parçalar vasıtasıyla endüksiyon bobininden gelen yüksek gerilimli akımı sırası ile bujilere dağıtır. Distribütörün içerisinde Platin, meksefe (kondansatör) ve tevzi makarası bulunur. Platin : Açılıp Kapanma hareketi vasıtasıyla bobinin yüksek gerilim oluşturmasına yardımcı olur. Meksefe (Kondansatör) : Platinin yüksek gerilim karşısında zarar görmesini engeller. Tevzi Makarası : Yüksek gerilimin ateşleme sırasına göre bujilere dağıtımını sağlar.

5- BUJİ :
Yanma odalarında elektrik kıvılcımı sağlayarak ateşlemeyi gerçekleştirir.

[b]ATEŞLEME SİSTEMİNDE YAPILAN AYARLAR[/b]
1- Buji (tırnak) ayarı
2- Platin ayarı
3- Avans ayarı Bu ayarlar bozuk olursa ; Araç tekleyerek, düzensiz çalışır Motor çekişten düşer Yakıt sarfiyatı artar

[b]MEYDANA GELEN BASİT ARIZALAR VE GİDERİLMESİ[/b]
Platin meme yapmışsa ( çene kısımları erimişse) ;
meksefe arızalıdır, meme yapan kısımlar zımpara ile temizlenmelidir. Platinler belirli kilometreler sonucunda değiştirile bilen parça gurubundadır.

Bujiler kurum bağlamış ise;
kurum bağlayan kısımlar tel fırça ile temizlenir. Buji kablolarından birinin yerinden çıkması, bujilerin kurum bağlaması, buji ayarlarının bozuk olması sonucunda araç tekleyerek ve düzensiz çalışma gösterir.
Kontak anahtarı motor çalışmazken ateşleme konumunda açık unutulursa endüksiyon bobini yanar, platin yanar ve akü boşalır.

Ateşleme sistemi aksamı ıslanırsa, ateşleme gerçekleşmez
Distribütör kapağı çatlarsa motor çalışmaz.
Yanma problemi olan artça egzozda Siyah duman görülür.

[b]ELEKTRONİK ATEŞLEME SİSTEMİ[/b]
Elektronik ateşleme sisteminde platinsiz ateşleme sağlanır, bu ateşlemede platin yoktur. Klasik ateşlemeden farkı ise; Platin ayarı yapılmaz.
Yanma tam sağlanır ve yüksek devirlerde motor daha verimli çalışır. Tekleme olasılığı ortadan kalkar Bujiler daha uzun ömürlü olur.