Aile İçi Şiddete Maruz Kalanların Başvurabilecekleri Kurum ve Kuruluşlar

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • ******
  • Join Date: Kas 2010
  • Yer: HATAY
  • 7462
  • +547/-0
  • Cinsiyet: Bay
Aile içi şiddet, ülkemizde çok yaygın bir şekilde yaşanan bir durumdur. Aile içi şiddetten dolayı en başta kadınlar ve çocuklar zarar görmektedir. Aile içi şiddete maruz kalanların, içinde bulundukları durumdan nasıl kurtulacaklarını, ne gibi haklarının olduğunun bilincine varmalarının önemi çok büyüktür. Biz de bu amaçla, bu yazımızda, aile içi şiddet mağdurlarının, hangi durumlarda hangi kurum ve kuruluşlara başvurabileceklerini ve ne tür bir yardım alabileceklerini derledik.

[b]Aile içi şiddete maruz kalanlar, aşağıda kurum ve kuruluşlardan yardım alabilirler:[/b]

İl Sosyal Hizmetler Müdürlükleri
Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı
Sağlık Kuruluşları
Polis Merkezleri, Jandarma Karakolları
Cumhuriyet Savcılığı
Belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri
Baroların Kadın Danışma Merkezleri ve Adli Yardım Kuruluşları
Kadın Sivil Toplum Kuruluşları

1-)İl Sosyal Hizmet Müdürlükleri:

a-) Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri: İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünde (ilçelerde varsa İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüklerinde) şiddete maruz kalmış kadınlara, sosyal çalışma yapan görevliler tarafından ihtiyaçları doğrultusunda ücretsiz danışmanlık ve rehberlik hizmeti verilmektedir.

b-) Kadın Konukevleri/Sığınma Evleri: Kadın konukevinde kalmak için başvurular da İl Sosyal Hizmet Müdürlüklerine yapılır. Konukevi ya da diğer adıyla sığınma evi, şiddete uğrayan veya risk altındaki kadınların varsa beraberlerindeki çocukları ile birlikte, geçici bir süre ile barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulmaktadır.

2-)Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı: Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na başlı olarak çalışan Alo 183 hattı, şiddete uğrayan ya da uğrama riski taşıyan ve desteğe ihtiyacı olan kadınlara ve çocuklara psikolojik, hukuki ve ekonomik alanda danışmanlık hizmetleri sunmakta ve yararlanabilecekleri hizmet kuruluşları konusunda bilgi vermektedir.

Alo 183 ücretsiz bir danışma hattıdır. Türkiye’nin her yerinden 7 gün 24 saat herhangi bir telefondan 183 numarasını çevirerek aile içi şiddeti durdurmak için gerekli destek ve korumaya nasıl ulaşacağınız konusunda bilgi alabilirsiniz.

3-) Sağlık Kuruluşları: Şiddete maruz kaldığınızda ya da böyle bir risk altındayken bulunduğunuz yere en yakın sağlık kuruluşuna (sağlık ocağı, sağlık evi, aile hekimliği, hastaneleri acil servisleri gibi) başvurabilirsiniz. Sağlık kuruluşlarında tedaviniz yapılır ve yaşadığınız şiddeti belgeleyen bir rapor düzenlenir.

4-) Polis Merkezleri ya da Jandarma Karakolları: Evinize en yakın polis merkezine ya da jandarma karakoluna giderek veya telefonla olayla ilgili şikâyette bulunabilirsiniz.

Aynı zamanda 7 gün 24 saat 155 Polis İmdat veya 156 Jandarma İmdat Hattına telefon ederek yasal sürecin başlaması için başvuruda bulunabilirsiniz.

5-) Cumhuriyet Savcılığı: Bulunduğunuz yerin Adliyesindeki Cumhuriyet Savcılığına bir dilekçe ile başvurarak suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Dilekçe örneği için tıklayın.

Ayrıca 4230 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun’dan yararlanmak ve koruma tedbiri alınması için talepte bulunabilirsiniz. Dilekçe örneği için tıklayın.

6-) Belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri: Bulunduğunuz yerin belediyesinde kadın danışma merkezi varsa, bu merkezlerden ücretsiz psikolojik, tıbbi ve hukuksal destek alabilirsiniz. Ayrıca ekonomik desteğe ihtiyacınız varsa belediyelerin ayni ve maddi desteklerinden yararlanabilirsiniz.

Bazı belediyelere bağlı sığınma evleri de vardır. Bulunduğunuz yerin belediyesi bu hizmeti veriyorsa, belediyenin kadın danışma merkezine ya da doğrudan belediyeye giderek sığınma evinde kalmak için başvurabilirsiniz.

7-) Baroların Adli Yardım Kurulları ve Kadın Danışma Merkezleri

a-) Adli Yardım: Barolar, avukatların mesleki örgütleridir. Birçok alanda savunma hakkınızı kullanmanıza destek sunmak, Baroların görevleri arasındadır. Hukuk sistemimiz ihtiyacı olan mağdurların ücretsiz hukuk desteği almasına imkân sağlamaktadır. Bir avukata ihtiyaç duyuyorsanız ve avukatlık ücretini karşılama olanağınız yoksa bulunduğunuz yerdeki Baro sizin için ücretsiz avukat görevlendirir. Avukat sizi yasal haklarınız konusunda bilgilendirir ve yasal işlemlerinizi sizin adınıza yapar. Adli Yardım alabileceğiniz adresler için tıklayın.

b-) Hukuksal Danışmanlık: Bugün Türkiye’de 50’den fazla ilde Baro’ya ait Kadın Hukuku Komisyonları vardır. Bu komisyonlar, kadın haklarının korunması içi kadınlara destek vermektedir. Ayrıca, bazı illerin baroları şiddete maruz kalan veya risk altında olan kadınlara doğrudan hukuksal danışmanlık merkezleri açmışlardır. Baro’ ya ait Kadın Danışma Merkezi olan iller şunlardır: Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Denizli, Bursa, Adana, Diyarbakır. Bu merkezlerde çalışan gönüllü avukatlar, ihtiyacı olan kadınlara yasal hakları hakkında bilgi vermekte, onları gereken yerlere yönlendirmektedir.

8-)Kadın Sivil Toplum Kuruluşları: Ülkemizde birçok kadın sivil toplum kuruluşunun kadın danışma merkezi bulunmaktadır. Bu merkezlerde, şiddete maruz kalmış kadınlara, dayanışma anlayışı içerisinde ücretsiz psikolojik, hukuksal, ekonomik konularda danışmanlık ve rehberlik yapılmaktadır. Merkeze başvuran kadının, yaşadığı şiddetle mücadele edebilmesi için destek verilmektedir.

Ayrıca bu gönüllü kuruluşlardan bazılarına bağlı sığınma evleri de bulunmaktadır.


Kaynak: Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele El Kitabı