Gönderen Konu: Kral yolunu hangi uygarlık kurmuştur?  (Okunma sayısı 34801 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı busegül

  • Süper Mega üye
  • *******
  • İleti: 20005
  • +360/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • Allah birdir ve Muhammed (s.a.v.) onun elçisidir.
    • Uyanan Gençlik
Kral yolunu hangi uygarlık kurmuştur?
« : 28 Eylül 2012, 16:17:38 »
A) Asurlar
B) Sümerler
C) Babiller
D) Akadlar




CEVAP: [b]Asurlar[/b]

[html][/html]


Kral Yolu veya tam ismi ile Pers Kral Yolu Pers İmparatorluğu kralı I. Darius zamanında M.Ö. 5. yüzyılda onarılmış ve yeniden düzenlenmiş bir antik anayoldur.

Kral yolu, İlkçağda kendiliğinden oluşan bir ticaret yoludur.
Aşağı Mezopotamya'da İran Körfezi kıyılarından Anadolu'da Ege Denizi kıyılarına kadar uzanır.

Lidyalılar (MÖ:676-MÖ:546 ) tarafından geliştirilmiştir.
Persler zamanında yol boyunca karakollar ve ko-nak yerleri (menzil) yapılmış ticaretin yanı sıra askeri amaçla da kullanılmıştır. Yak-laşık 2500 km. Uzunluğunda bakımlı ve düzenli bir yoldur.

Anadolu tarihinin bilinen en eski yolu Kral Yolu’dur.

Bu yol ile ilgili olarak yazılı en eski bilgileri Herodot Tarihinde bulmaktayız.
Kral Yolu bazı beşerî sebeplerden ötürü önce Tuz Gölü’nün kuzeyinden geçmiştir. Bu sebeplerin birisi Hititlerin merkezinin Hattuşaş olması diğeri de Sinop’un İlkçağ’ın önemli limanlarından birisi olmasıdır.

M.Ö. 6. yüzyılda Kral Yolu Efes’ten başlamakta ve Sardes Gordion Hattuşaş üzerinden Kayseri’ye varmakta ve Gülek Boğazı’ndan geçerek Susa’ya ulaşmaktaydı. Zaman içerisinde Hattuşaş’ın önemini kaybetmesiyle Kral Yolu Tuz Gölü’nün güneyinden geçmeye başlamıştır.

Yolun Pers İmparatorluğu'ndaki şehirler arasında en kolay veya en kısa yolu takip etmemesinden dolayı, arkeologlar yolun en batı kısmının [b]Asur kralları[/b] tarafından yapıldığını düşünmektedirler çünkü yol eski imparatorluğun kalbine doğru gitmektedir.

İlk çağ'da Batı Anadolu'da, Gediz ve Menderes nehirleri arasındaki bölgede kurulan Lidyalılar, Efes'ten Mezopotamya'ya kadar uzanan Kral Yolu denilen ünlü ticaret yolunu yapmışlardır. Bu yol sayesinde doğubatı arasında ticaret ve kültürel etkileşim hızlanmıştır.

Lidya Uygarlığı, Kral Yolu sayesinde ekonomi, bilim, sanat, kültür ve ticaret alanlarında çok önemli ilerlemeler kaydetmişti. Daha doğu taraftaki parçaları ise (şu anki İran) büyük ticaret yolu İpek Yolu ile kesişmektedir.

Ancak, I. Darius şu an bildiğimiz Kral Yolu'nu yapmış olan kişidir.
Yol tabanını iyileştirerek ve parçaları birleştirerek bir bütün haline getirmiştir.
Öncelikle krallığın elçileri için hızlı bir ulaşımda ortamı sağlamıştır.

Darius'un geliştirmiş olduğu yol o kadar önemli bir antik eserdir ki Roma zamanında da kullanılmaya devam edilmiştir. Türkiye'de Diyarbakır'da bir köprü o zamanlardan beri hâlâ ayaktadır.

[img width=300 height=200]http://www.uyanangenclik.com/gallery/530_07_11_15_1_44_13.jpeg[/img]

 

Voiser