Uyanan Gençlik

4. Sınıd Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ünite 1 Çalışma Fasikülü

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11638
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
1. Günlük hayatta kullandığımız kelime ve ifadelerin bazılarının kaynağı dindir. Bu ifadeler dilimize
ve kültürümüze yerleşmiş, hayatımızın ayrılmaz parçaları olmuştur.
Buna göre hangisi günlük hayatımızda kullandığımız dinî ifadelerden biridir?
A) Kolay gelsin
B) Günaydın
C) MaşAllah
D) Merhaba

2. Babaannesiyle pazar alışverişine giden Aysun,
— Babaanne, alışveriş yaptıktan sonra pazarcı teyzelere ve amcalara ne dememiz gerekiyor,
diye sordu.
Babaannesinin Aysun’a verdiği cevap aşağıdakilerden hangisidir?
A) Allah bereket versin.
B) Allah şifa versin.
C) Allah sabır versin.
D) Allah rahatlık versin.

3. Allah’ın yüceliğini ve tüm varlıklardan üstün olduğunu vurgulama ifadesi hangisidir?
A) Salavat
B) Şükür
C) Hamd
D) Tekbir

4. İnsanlar konuşmalarına genellikle selamlaşma ile başlar.
Aşağıdakilerden hangisi aynı zamanda bir dua olan ve İslam dininin tavsiye ettiği
selamlaşma ifadesidir?
A) Merhaba
B) Günaydın
C) İyi günler
D) Selamün aleyküm

5. Dördüncü sınıf öğrencisi Ömer, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ödevini yapmaktadır. Ödevinde
iki tane boşluk doldurma sorusu vardır. Sorular şunlardır:
• Yüce Allah’ın izin verdiği ve serbest bıraktığı iş ve davranışlara - - - - denir.
• Allah’ın yapılmasını kesin olarak yasakladığı söz ve davranışlara - - - - denir.
Ömer’in yukarıdaki soruları doğru cevaplaması için boşluklara sırasıyla yazması
gereken kavramlar hangileridir?
A) helal - haram
B) haram - sevap
C) helal - sevap D) haram - helal

6. Ceren Öğretmen: Günlük hayatımızda dinî ifadeleri doğru ve yerinde kullanırsak hem Allah’ın
sevgisini kazanmış hem de insanlarla olan ilişkilerimizde doğru bir yol izlemiş oluruz.
Ahmet: Yolculuğa çıkan birine “Allah’a emanet ol!” derim.
Ali: Bebeği olan bir aileye “Allah bağışlasın.” derim.
Ayşe: Yapacağım bir iş için “İnşAllah.” derim.
Fatma: Yemeğe başlarken “Allah korusun!” derim.
Yukarıdaki öğrencilerden hangisi dinî ifadeyi yanlış yerde kullanmıştır?
A) Ahmet
B) Ali
C) Ayşe
D) Fatma

7. Allah’ı yüceltmek amacıyla söylenen “tekbir” ifadesi, günlük hayatımızda farklı durum ve
amaçlarda kullanılır.
Aşağıdakilerin hangisi bunlardan biri değildir?
A) Namaza başlamak için
B) Kurban Bayramı günlerinde
C) Hz. Peygamber’in adı anılınca
D) Ezan sözlerinde

8. “Rabb’inizden bağışlanma dileyin, sonra ona tövbe edin. Şüphesiz Rabb’im çok merhametlidir,
çok sevendir.” (Hûd suresi, 90. ayet)
Bu ayette, yapılması istenen dua hangisi olabilir?
A) Elhamdülillah
B) İnşAllah
C) Estağfirullah
D) SübhânAllah

9. Elif: Allah en büyüktür.
Mehmet: Allah ona (Hz. Muhammed) slata ve selam eylesin.
Elif ile Mehmet’in söylediği ifadeler, aşağıdaki kavramlardan hangilerinin anlamıdır?
A) Tekbir - Salavat
B) Salavat - Sübhaneke
C) Tekbir - Sübhaneke
D) Salavat - Selam

10. Eymen, öğle arası arkadaşlarını yemeğe davet etmişti. Hepsi yemeğe besmele ile başladı.
Yemekten sonra da verdiği bu nimetlerden dolayı Allah’a şükrettiler.
Bu metinde kastedilen iki dinî ifade aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?
A) Bismillâhirrahmânirrahîm - Estağfirullah
B) SübhânAllah - Elhamdülillah
C) Bismillâhirrahmânirrahîm - Elhamdülillah
D) SübhânAllah - Estağfirullah

11. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de “Yalnız beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, sakın
nankörlük etmeyin.” (Bakara suresi, 152. ayet) ayetiyle kendisine şükredilmesini ve böylece
nankörlükten uzak durulmasını emretmektedir.
Buna göre hangisi Allah’a şükür için kullanılan ifadelerdendir?
A) Elhamdülillah B) İnşAllah
C) Estağfirullah D) MaşAllah

12. Hayvanları korumak .... SEVAP
Yukarıdaki şemada noktalı yerlere hangisi getirilemez?
A) Başkaları ile iyi geçinmek
B) Yaşlılara yardım etmek
C) Çevreyi korumak
D) Düşüncesizce davranmak


13. Aşağıdaki şemada günlük konuşmalarda kullandığımız bazı dinî kavramlar ve onlarla ilişkili
açıklamalar verilmiştir.


Şemadaki kavramlarla açıklamaların doğru eşleşmesi için ortada verilen şekil,
ok yönünde (saat yönünde) kaç çeyrek tur döndürülmedir?
A) 1    B) 2     C) 3     D) 4

14. Seçeneklerde verilen Allah’ın isimlerinden hangisi besmelede geçmektedir?
A) Selam
B) Kerim
C) Rahim
D) Aziz

15. ● Bismillâhirrahmânirrahîm
● SübhânAllah
● Elhamdülillah
● Allâhu ekber
Aşağıdakilerden hangisi, yukarıdaki dinî ifadelerden birinin anlamı değildir?
A) Allah en büyüktür. B) Hamd, Allah içindir.
C) Allah’tan başka ilah yoktur. D) Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

16.
I. Allah kabul etsin.
III. Allah zihin açıklığı versin.
II. Allah bereket versin.
IV. Allah bağışlasın.
Yukarıdaki “görsel ve ilgili olduğu dinî ifade” eşleştirmelerinden hangileri doğrudur?
A) I ve II
B) I ve IV
C) II ve III
D) III ve IV

17. Din, akıl sahiplerini kendi istek ve hür iradeleri ile hayırlı olan şeylere sevk eden ilahi kurallardır.
Bu kurallar davranışlarımızı etkilediği gibi dilimizi de etkiler. Günlük konuşma dilimizde, kaynağını
dinden alan birçok ifade vardır. Bunlara “dinî ifadeler” denir.
Bu metinde hangisinden bahsedilmemiştir?
A) Dinî kuralların neler olduğundan
B) Dinin özet bir tanımından
C) Günlük dildeki dinî ifadelerin kaynağından
D) Dinin konuşma dili üzerindeki etkisinden

18. Hz. Muhammed (sav.), bir gün arkadaşlarına besmele ile yemeğe başlanması durumunda
yemeğin, yiyenler açısından daha doyurucu olacağını ifade etmiştir.
Buna göre Hz. Peygamber “besmele”nin hangi özelliğini vurgulamıştır?
A) Allah’ı hatırlatma
B) Dua olma
C) Bereket getirme
D) Ayet olma

19.
Irmak, katıldığı satranç turnuvasında birinci olduğu için altın madalya ve kupa kazandı. Irmak,
madalya ve kupa almanın mutluluğuyla eve dönerken yolda, çok susadığı belli olan bir köpek
gördü. Hemen kupasına su doldurdu ve onu köpeğe içirdi. O sırada köpeğin sahibi geldi ve bu
davranışından dolayı Irmak’a çok teşekkür etti. Irmak’a “Allah senden razı olsun kızım. Allah da
sana yaptığın bu güzel davranışın karşılığını kat kat versin.” diyerek dua etti.
Buna göre yukarıdaki duada kastedilen ve Allah’ın, insanların güzel davranışlarının
karşılığı olarak vereceği mükâfat hangisidir?
A) Helal
B) Haram
C) Günah
D) Sevap

20. Sübhaneke duasının içeriğinde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Seni daima överim. B) Senin adın kutludur.
C) Senden bağışlanma dilerim. D) Senin şanın her şeyden üstündür.

21.
Sevap Kişinin iman, ibadet, ahlak ve tüm güzel davranışlarının karşılığı olarak Yüce Allah
tarafından kendisine verilen mükâfattır.
Günah Allah’ın yapılmasını kesin olarak yasakladığı söz ve davranışlardır.
Helal Yüce Allah’ın izin verdiği ve serbest bıraktığı iş ve davranışlardır.
Haram İslam dininin emir ve yasaklarına aykırı davranılmasının karşılığıdır.
Tabloda verilen kavramlar ve anlamlarının doğru eşleştirilmesi için hangi iki kavramın
yer değiştirilmesi gerekir?
A) Günah - Helal
B) Haram - Sevap
C) Sevap - Helal
D) Günah - Haram

22. Elif: Aras, yaz tatili sona erdi. Bu akşam yola çıkacağız.
Aras: Güle güle arkadaşım. Hayırlı yolculuklar. İnşAllah iki hafta sonra tekrar görüşürüz.
Elif: Âmin. - - - -.
Bu karşılıklı konuşmada boş bırakılan yere yazılması gereken ifade hangisidir?
A) Allah’a şükürler olsun.
B) Allah’a emanet ol.
C) Allah eksik etmesin.
D) Allah sabır versin.

23. “Verdim onu, aldım onu
Selamettir başı sonu
Mutluluğun odur yolu
Her çeşidi rahmet dolu.”
Bu dörtlükte hangi dinî ifadeden bahsedilmektedir?
A) Besmele
B) Salavat
C) Tekbir
D) Selam

24.
● Hz. Peygamber’in öğrettiği dualardandır.
● Allah’ın yüceliğini ifade eder.
● Tekbir ile namaza başladıktan hemen sonra ilk okunan duadır.
● Çocuklara öğretilen ilk dualardandır.
Yukarıda sözü edilen duanın adı hangisidir?
A) Âmentü
B) Sübhaneke
C) Salavat
D) Eûzü besmele

25. Hz. Peygamber, bir gün Enes b. Malik’e şu tavsiyede bulunmuştur: “Yavrucuğum! Kendi ailenin
yanına girdiğinde onlara selam ver ki sana ve ev halkına bereket olsun.”
Hz. Peygamber’in Enes b. Malik’e tavsiye ettiği dinî ifade hangisidir?
A) Estağfirullah B) SübhânAllah C) Elhamdülillah D) Selamün aleyküm

26. “Allah’ım! Sen tüm eksikliklerden uzaksın.”
Bu ifade aşağıda adları verilen dualardan hangisine aittir?
A) Salavat
B) Sübhaneke
C) Âmentü
D) Eûzü besmele

27. Ahmet öğle yemeğini yemek için sofraya oturdu. Bir iki lokma yedikten sonra kardeşi Veysel onu
uyardı:
 Abi bir şeyi unuttun, fark ettin mi?
 Neyi unuttum Veysel?
 “Allah’ın adıyla” yemeğe başlamayı.
Hangisi kardeşinin Ahmet’e hatırlattığı ifadedir?
A) Selamün aleyküm B) Elhamdülillah C) Allâhu ekber D) Besmele

28. Hz. Peygamber’in adı anıldığında veya duyulduğunda söylenen dua ifadesidir.
Sözü edilen ifade hangisidir?
A) Salatüselam
B) SübhânAllah
C) Besmele
D) Tekbir

29. Minarelerden günde 5 vakit okunan ezanın başında “Allâhu ekber, Allâhu ekber!” sözlerini
duyarız. Bu sözler, “Allah en büyüktür.” anlamına gelir.
Bu dinî ifade hangisidir?
A) Selam
B) Hamd
C) Besmele
D) Tekbir

30. Hangisi günlük konuşmalarımızdaki dinî ifadelerden biridir?
A) Allah razı olsun. B) Gözün aydın!
C) Güle güle kullan. D) Kendine iyi bak!

31. Aşağıdakilerden hangisi dinî ifadelere örnektir?
A) Ne de güzel söylediniz!
B) İnşAllah yarın görüşürüz.
C) Lütfen şöyle buyurun.
D) Hoş geldiniz!

32. I. Allah yardımcınız olsun.
II. Allah mübarek eylesin.
III. Allah kazalardan korusun.
Yukarıdaki cümlelerden hangileri “dua” niteliğindedir?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

33. Hz. Peygamber biz Müslümanlara bir işe başlarken besmele çekmeyi öğütlemiştir. Böylece
işimize Allah’ın adını anarak başlamış ve gücü her şeye yeten Allah’a sığınıp ondan yardım
dilemiş oluruz.
Buna göre hangisi günlük hayatta besmele ile başlanan durumlardan biri değildir?
A) Sabah yataktan kalkarken B) Yemeğe başlarken
C) Bir arkadaşla karşılaşırken D) Ders çalışmaya başlarken

34. Bugün Can ve Özge’nin okulda ilk günleri. Babaanneleri onları okulun kapısına kadar uğurlayıp
onlara güzel dileklerde bulunup dua etti.
Buna göre hangisi Can ve Özge’nin babaannesinin, onlar için söylemiş olduğu
dualardan biri olamaz?
A) Allah kabul etsin. B) Allah kolaylık versin.
C) Allah’a emanet olun. D) Allah zihin açıklığı versin.

35. Hz. Muhammed (sav.) bir gün altı arkadaşı ile birlikte yemek yiyordu. Bu sırada dışarıdan bir kişi
gelip yemeğe oturdu. Yemeği iki lokmada hemen bitirdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber şöyle
dedi: “Şayet o besmele çekseydi, yemek hepimize yeterdi.”
Bu hadiste Hz. Muhammed’in (sav.) vurguladığı dinî ifade aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bismillâhirrahmânirrahîm B) Selamün aleyküm
C) Elhamdülillah D) MaşAllah

36.
Selamün aleyküm. Aleyküm selam.
Hangisi, yukarıdaki iki arkadaşın karşılıklı selamlaşmalarında birbirlerine verdikleri
mesajlardan biri olamaz?
A) Barış ve güven B) Sabır ve başarı
C) Sevgi ve saygı D) Dostluk ve samimiyet

37. Arkadaşlarının veya büyüklerinin yanına her gittiğinde selam veren Ayhan’a arkadaşları
neden sürekli selam verdiğini sormuştur. Ayhan “- - - -.” diyerek selam vermenin öneminden
bahsetmiştir.
Bu metinde boş bırakılan yere, hangisinin yazılması uygun değildir?
A) Selam, insanlar için iyi dilekte bulunmaktır
B) Selamlaşmak, Müslümanlığın güzelliklerindendir
C) Selamlaşmak, kişinin kendini düşünmesidir
D) Selam; huzur, barış ve sevginin bir ifadesidir

38.
Sevgili arkadaşlar!
Günlük hayatta çevremizdeki insanların birçok
güzel ifade kullandıklarına şahit oluyoruz. Bu
ifadelerden önemli bir bölümü, İslam dininin
etkisiyle dilimize yerleşmiştir.
Aşağıdaki cümlelerden hangisinde buna örnek olan dinî bir ifade kullanılmıştır?
A) Birinden ayrılırken ona “Allah’a emanet ol.” deriz.
B) Yeni araba alan birine “Güle güle kullan.” deriz.
C) Hasta ziyaretine gittiğimizde “Geçmiş olsun.” deriz.
D) Yatmaya giderken evdekilere “İyi geceler.” deriz.

39. ● Allah’ın her şeyden üstün olduğunu vurgulama ifadesidir.
● Namaza başlama sözüdür.
● Günlük konuşmalarda sevinçli veya coşkulu durumlarda Allah’ın yüceliğini dile getirmek
için kullanılır.
Sözü edilen ifade aşağıdakilerden hangisidir?
A) Salavat B) Besmele C) Tekbir D) Selam

40. Müslümanlar Hz. Muhammed’e (sav.) olan sevgilerini, ona dua ederek ve selam göndererek
gösterirler. Bu amaçla yapılan güzel dualara “salavat” denir. Salavat, “Dua, bereket ve selam
onun üzerine olsun.” gibi anlamlara gelir.
Hangisi bir salavat ifadesidir?
A) Sallallâhu aleyhi ve sellem
B) Selamün aleyküm
C) Radiyallâhu anh
D) Hamdolsun

41. I. Her fırsatta Allah’ı anmak
II. Allah’tan yardım dilemek
III. Her şeye gücü yeten Allah’a sığınmak
Yaptığı işlere besmele çekerek başlayan biri, yukarıdakilerden hangilerini yapmış olur?
A) Yalnız III
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

42.
Hz. Peygamber, bir hadisinde “Bir Müslüman ağaç diker de o ağaçtan bir insan, hayvan ve
kuşlar faydalanırsa bu faydalanılan şey, Müslüman için sadaka olur.” buyurmuştur.
Bu hadis doğrultusunda hareket eden bir Müslüman’ın, bu davranışının karşılığında elde
edeceği mükâfat hangi dinî terim ile ifade edilir?
A) Sevap
B) Helal
C) Ödül
D) Puan

43. Bizler günlük yaşantımızda kendimiz veya başkaları için çeşitli dualar ederek iyi dileklerimizi
belirten dinî ifadeler kullanırız. Bu dinî ifadeleri, yerinde kullanmamız gerekir.
Aşağıdakilerden hangisinde dinî ifade doğru yerde kullanılmıştır?
A) Zehra yolculuğa çıkan arkadaşına “Allah zihin açıklığı versin.” dedi.
B) Meral Teyze karşıya geçerken kendisine yardım eden Murat’a “Allah razı olsun.” dedi.
C) Hatice, arkadaşının yeni doğan kardeşi için “Allah kavuştursun.” dedi.
D) Ahmet oyuncak alan arkadaşına “Allah analı babalı büyütsün.” dedi.

44. “Yaratan Rabb’inin adıyla oku!” (Alak suresi, 1. ayet)
Müslümanlar, Allah’ın bu öğüdüne kulak verir ve bir işe başlarken Allah’ın adını anarlar.
Buna göre, bir işe Allah’ın adını anarak başlamak için kullanılan ifade hangisidir?
A) Lâ ilâhe illAllah
B) Bismillâhirrahmânirrahîm
C) Elhamdülillah
D) Selamün aleyküm

45. Allah’ın tüm eksiklik ve kusurlardan uzak, en yüce olduğunu ifade eden dinî ifadedir.
Yukarıda açıklaması verilen ifade hangisidir?
A) Salavat
) Estağfirullah
C) SübhânAllah
D) Şükür

46. “- - - -” diyerek sofraya oturan Ayşe, yemekten sonra Allah’a “- - - -” yemeği yapan teyzesine
“- - - -” demiştir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla yazılması gereken ifadeler
hangileridir?
A) Bismillah - sabrederek - Eline sağlık.
B) Estağfirullah - şükrederek - Gözün aydın olsun!
C) Bismillah - hamdederek - Eline sağlık.
D) Elhamdülillah - dua ederek - Afiyet olsun.

47. ■ Salavat
■ Tekbir
■ Tövbe
■ Hamd
▲ Elhamdülillah
▲ Allâhu ekber
▲ Sallallâhu aleyhi ve sellem
Kare ile belirtilen kavramlar, üçgen ile belirtilen ifadeler ile doğru eşleştirildiğinde
hangisi dışarıda kalır?
A) Salavat B) Tekbir C) Tövbe D) Hamd

48. Öğretmen, derste öğrencilerine, “Allah’ın verdiği nimetlere teşekkür ederken hangi ifadeleri
kullanırız?” sorusunu yöneltmiş ve öğrenciler şu cevapları vermişlerdir:
Ayşe: “Allah’a şükürler olsun.”
Sevgi: “Bismillâhirrahmânirrahîm.”
Mete: “Estağfirullah.”
Ahmet: “Elhamdülillah.”
Buna göre hangi öğrenciler öğretmenin sorusunu doğru cevaplamıştır?
A) Ayşe - Ahmet B) Ahmet - Sevgi C) Sevgi - Mete D) Ayşe - Mete

49. I. Bismillâhirrahmânirrahîm. (Besmele)
II. Selamün aleyküm. (Selam)
III. Allâhu ekber. (Tekbir)
IV. Sallallâhu aleyhi ve sellem. (Hamd)
Yukarıdaki dinî ifadelerden hangisinin yay ayraç ( ) içinde verilen adı yanlıştır?
A) I B) II C) III D) IV

50. Hz. Muhammed’e (sav.) duyulan sevgi ve saygıyı belirten dua ifadesi hangisidir?
A) Tekbir
B) Selam
C) Salavat
D) Şükür

51. “İnsanın tüm samimiyetiyle Rabb’ine yönelmesi, isteklerini O’na iletmesi, O’ndan yardım dilemesi
ve O’na güvenmesi”, aşağıdakilerden hangisiyle ifade edilir?
A) Helal
B) Dua
C) Salavat
D) Sevap

52. “Sallallâhu aleyhi ve sellem (sav.)” ifadesi, Hz. Peygamber’e duyulan sevgiyi ve saygıyı
göstermek için kullanılan dua ifadesidir.
Bu ifadeyi karşılayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tekbir
B) Hamd
C) Tevhid
D) Salavat

CEVAP ANAHTARI
1. C
2. A
3. D
4. D
5. A
6. D
7. C
8. C
9. A
10. C
11. A
12. D
13. B
14. C
15 C
16. D
17. A
18. C
19. D
20. C
21. D
22. B
23. D
24. B
25. D
26. B
27. D
28. A
29. D
30. A
31. B
32. D
33. C
34. A
35. A
36. B
37. C
38. A
39. C
40. A
41. D
42. A
43. B
44. B
45. C
46. C
47. C
48. A
49. D
50. C
51. B
52. D

Bu çalışma fasikülü, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından
Ölçme Değerlendirme Merkezlerinin katkılarıyla hazırlanmıştır.

 

Related Topics