püf noktaları

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Nadya

  • *****
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Konya
  • 2940
  • +237/-0
  • Cinsiyet: Bayan
püf noktaları
« Yanıtla #5 : 31 Aralık 2008, 15:29:05 »
Balık Kokusu
Balik kizarttiktan sonra mutfaga sinen kokuyu gidermek için bir kapta: 1 çay bardagi su ve 2 çorba kasigi sirkeyi kaynatiniz

Limon Kabuklari
Suyunu siktiginiz limon kabuklarini atmayinizÇelik esyalarin, biçaklarin parlatilmasinda kullanabilirsiniz

Domates Kabukları
Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin

Soğan Soyarken
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun

Mayonez Hazırlama
Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin

Kuru Bakliyat
Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin

Soslar
Tuz bazen sütü keser Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz

Kahve Nemli Ise
Türk kahvesinin nem aldigini farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme seker koyun

Tuzluk Tikaniyorsa
Tuzluklariniza biraz pirinç koyunuz

Kolay Sogutma
Buzdolabiniz bozuldu, ya da artik bos yer yok Temiz bir kovayi musluk suyu ile doldurun Içine bir çorba kasigi sofra tuzu atin Siseleri daldirin Yeterince soguyacaklardir

Yemeginizin Tuzunu Fazla Kaçirinca
Tencereye birkaç parça çig patates atin Fazla tuzu çekecektir

Sogan Soyarken
Gözleriniz mi yasariyor? Sogani, içi su dolu bir tasin içinde soyun Sikintidan kurtulursunuz

Patetes Pisirmenin Püf Noktasi
Pisirme suyuna bir kasik sirke koyun Hem rengi sapsari kalir, hemdaha lezzetli olur

Ceviz Lekesi Elden Nasıl Çıkar?
Eller önce 1-2 dakika kadar sirkeye batirilmis bir pamukla ovulur Sonra da soguk suyla ovulur Ardindan soguk suyla yikanir Ceviz lekesi tamamen çikar

Bakir Kaplarin Parlatilmasi
Bir bezi sirke ile hafifce islatip, bakiri ovun Kaplariniz piril piril olur

Sıktıgınız Limonları Atmayın
Degersiz olarak gördügünüz limon kabuklarini günesli bir yere koyup kurutursaniz, iyi bir temizleme aracina sahip olursunuz Bu kurumus kabuklarla, özellikle isli ve yagli mutfak esyalarinizi ovarken, sasirtici sonuçlar alirsiniz

Yagli Siseler Nasil Temizlenir?
Önce deterjanla yikayin Sonra durulanan sisenin içine sodali su koyarak sallamaya baslanir Bes dakika kadar sallanan sise çalkalanip bu sefer içine kahva telvesi ilave edilir Bir süre bu sekilde sallanan sise kisa bir zaman sonra yaglardan tamamen temizlenmis duruma gelecektir

Mutfakta Tikali Lovabolarin Açilmasi
Lastik pompalarla dakikalarca açmak için ugrasmayin Kaynar sodali su, tikali delikten dökülürse, tikali yer hemen açilacaktir

Sogan Kokusu Ellerden Çikarilabilir
Evvelden hasladiginiz patatesi mutfaktaki isiniz bitince elinize sürerek ovusturunuz Bu isleme bes dakika kadar devam ediniz Ellerinizdeki kokulari alip götürecektir

Mutfaktaki Haserelerle Savas
Mutfakta özellikle dolaplarda dolasan hamam böcegi, karinca gibi haserati yok etmek ve bir daha gelmemelerini saglamak için bu haseratin dolastigi yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur

Kavanoz Kaplamalari
Ne kadar zordur sikismis kapaklari açmak Oysa kapagi biraz ocak atesine tutarsaniz, kolayca açilir Veya kaynar su dolu bir kaba, kavanozu ters çevirip, kapagini sokarak da ayni sonucu aliriz Bir de kavanozun altindan kuvvetlice elimizle vurarak da sikisan kapaktan kurtulabiliriz

Ekmek
Ekmekleri düzgün kesmek için bazen zorlaniriz, özellikle taze ekmek hemen hamur olur Oysa biçagimizin ucunu biraz atese tutarsak daha kolay yapabiliriz

Çevrimdışı Nadya

  • *****
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Konya
  • 2940
  • +237/-0
  • Cinsiyet: Bayan
püf noktaları
« Yanıtla #6 : 31 Aralık 2008, 16:10:35 »
*Ambalajı açılmış salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini buzdolabında 3 gün tutabiliriz. 3 gün içinde tüketilmeyecekse dondurarak bu süreyi 6 aya kadar uzatabiliriz.

*Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin.Çünkü bezelyeler hemen kuruyup sertleşebilir.Bu bezelyeleri bir gün kadar soğuk su içinde bekletirseniz, yeniden dirildiklerini görürsünüz.

*Taze nane, dereotu, fesleğen gibi otları bozulmadan saklamak için bu otları ince ince kıyıp porsiyon halinde folyoya sararak derin dondurucuda dondurabilirsiniz. Bunun yanında otları ince ince kıydıktan sonra buz kalıplarına koyup buzlukları su ile doldurarak da dondurabilirsiniz. Ayrıca ince kıyılmış otları kavanozlara koyup sıkıştırdıktan sonra üstüne sirke, kaya tuzu ya da sıvı yağ koyarak buzdolabında bekletebilirsiniz.

*Domatesler yemeğe konulurken önceden kaynar suya batırılıp kabukları soyulmalı ve çekirdekleri çıkarılmalıdır.

* Kurabiyelerinizin zamanla sertleşmemesi için, kapağı çok iyi kapanan teneke bir kutuda, yanlarına bir iki dilim elma koyarak saklayın. Böylece orada kaldıkları sürece elma gerekli olan nemi sağlar ve kurabiyeleriniz sertleşmeden uzun süre taze kalır.

*Ekmeklerin uzun süre dayanması için bir torbaya koyup hava almasını engelleyin. Böylece 5-6 gün bayatlamadan dayanmasını sağlamış olursunuz. Ekmeklerinizi ekmek kutusunda muhafaza etmeyi düşünüyorsanız, küçük bir kabın içine bir miktar tuz koyup ekmek kabınızın bir köşesine yerleştirin. Ekmekleriniz daha geç bayatlamış olur.

*Kahvenin zamanla tadı bozulur. Bayat bir kahve ikram sırasında sizi zor durumda bile bırakabilir. Bunu engellemek için kahve kavonozuna 2-3 tane kesme şeker atarsanız, farkı görürsünüz.

*Sucukları serin bir yerde asmak yetmez. Zamanla üstleri beyaz bir küf kaplar. Zaman zaman sucukların üstünü, yarıya kestiğiniz bir limonla silin. Küflenmesini önlersiniz.

*Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir. Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir.

*Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Son kullanıcı olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için +40 Cº de saklanmalıdır. Tavuk eti müşteri tarafından satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise, temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde dondurulmuş etler 180 Cº de 3 ay kadar saklanabilir. Ayrıca, tavuk eti et tahtası üzerinde kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etinin mermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir.

Çevrimdışı Nadya

  • *****
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Konya
  • 2940
  • +237/-0
  • Cinsiyet: Bayan
püf noktaları
« Yanıtla #7 : 31 Aralık 2008, 16:15:04 »
Eşyalar

*İçinde yağ durmuş olan şişeleri temizlemek için şişelerin içerisine sirke ile parça halinde kaya tuzu atmalı, iyice sallamalı. Bol su ile çalkaladıktan sonra şişeler tertemiz ve pırıl pırıl hale gelirler.

*Bulaşıklarınızı sünger veya kumaş bezler yerine eski naylon çoraplarınızla yıkarsanız, işiniz daha kolaylaşacaktır. Üç tane naylon çorabın ayak kısımlarını kesip attıktan sonra hepsini üst üste koyarak dörde katlayın. Makineyleçevrelerini dikin, enine ve boyuna dikişler geçin böylece çok kullanışlı bir bulaşık bezi elde edersiniz.

*Seramik eşya ve döşemeleri amonyaklı suyla silin. Sonra, ılık suyla durulayarak kurutun.

*Meyve suları örtünün üstüne dökülür dökülmez tuz serpin ilk yıkamada çıkacaktır.

*Eğer bıçağınız paslanmışsa ikiye kesilip üzerine pudra şekeri serpilmiş soğanla ovuşturun.

*Kızgın ütüyü, üstüne sofra tuzu serptiğiniz bir kağıdın üstünde gezdiriniz. Kola çıkar.

*Mobilyalarınızdaki ufak çaptaki çizik ve lekeleri çıkarmak için gaza batırılmış bir bezle silmek kafi gelir. Derin çiziklerde ise içine erimiş mum koyarak kapatıp aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz .

*Halıların ömürlerini uzatacak en iyi çare, serilmeleri esnasında takip edilecek yoldur.Halılar serilirken altlarına kalın mukavva bulunmazsa da bir kaç tabaka gazete kağıdı konmalıdır. Bu durum hem halının fazla kirlenmesini önleyecek hem de daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Halıların altındaki kağıtları, büyük temizliklerde değiştirmekte fayda vardır.

*Bu tür kilimlerin kaymaması için serilen tarafın dört ayrı köşesine birer

*Abajurunuzun çok ışık verebilmesi için başlık kısmının içini alüminyum kağıtla kaplayın.

*Muşamba ve marleylerdeki ayakkabı izleri ile diğer lekeleri çıkarmak için tiner kullanılır. Tinerin bulunmadığı zamanlarda ise sirke aynı işi yapacak güçtedir.

*Mermerin can düşmanı çok sıcak ütü, tencere gibi eşyanın üstüne konmasıdır. Sararmış mermerler için en iyi beyazlatmayolu, bol tuzlu limon suyuyla ovmaktır. Sözünü ettiğimiz eriyikle ovulan mermer, durulanıp, pamuklu bir bezle parlatılırsa ilk günkü haline dönecektir.

*Su kaynattığınız kaptaki kireci temizlemek için kabın içine yumurta kabuklarını bırakıp kaynatın. Teryytemiz olur.

*Süpürgelerin dayanması için, alır almaz gayet sıcaksu içerisinde bırakmalı. Su soğuyunca çıkarıp silkmeli ve kurutmalıdır. Bu suretle süpürgenin telleri sertleşir. Ayda yahut onbeş günde bir bu işlemi tekrarlamak süpürgeyi hem temizler. hem sağlamlaştırır.

*Emaye tencere, kepçe gibi şeylerin emaye kısımlarının çatlayıp, dökülmesi, üzerinde veya içindesiyah lekeler olması, çirkin bir manzara gösterdikten başka tehlikelidir.Buna mani olmak için: Yeni alınan emaye bir kabı, soğuk su dolu derin bir tencere içine yerleştirerek ateşe koymalı, fokur fokur kaynatmalı, ateşten indirerek soğumaya bırakmalı. Soğuyunca kurulayıp, raflara yerleştirmeli.

*Ütününüzün altının pırıl pırıl olmasını istiyorsanız, temiz bir kağıt parçası ve biraz diş macunuyla bunu sağlayabilirsiniz. Kağıdı ıslatıp ütünüzün altını- isterseniz yanlarını da- biraz diş macunuyla ovun.Sonra kuru bir kağıtla kurulayıp parlatın.

*Halınız yağ lekesi olmuşsa hiç üzülmeyin, bildiğimiz, mutfaklarımızda kullandığımız karbonatla bunu temizleyebilirsiniz. Bunun için, damlayan yağın üstüne bol karbonat ekip, biraz ovmak yeter, kuruduktan sonra iyice fırçalayın, lekenin çıktığını göreceksiniz.

*Cezvenizdeki kahve lekelerini tuzla ovarsanız hemen çıkar.

*Kahve kavanozlarını yıkayıp temizledikten sonra içine yanar bir kibrit atınız.

*Çay yapraklarını şişeye doldurun. Üzerine ılık ve sabunlu su koyarak hızla çalkalayın.

*Haftada bir ılık su içerisine çok az amonyak atmalı ve bu amonyaklı su ile halıları silmelidir.Bu temizlik halıları aynı zamanda güvelere karşı da muhafaza eder.

*Deri kaplı mobilyalar limon ya da portakal kabuğuyla ovulursa yeni görünüşlü olur.

*Kadife kaplı koltukların kadifeleri sirkeli suyla silinirse çok güzel parlar.

*Sıcak su ve kola ile yapılan koyu hamur, kalın bir tabaka halinde temizlenecek yüzeye sürülür. Kurumaya bırakılır. Tamamen kuruyunca çatlar ve bütün pislikleri alarak parça parça dökülür.

*Saç fırçalarının temizliği pratik olarak iki yolla temizlenir. Su ile veya kuru bir şekilde. Su ile temizlemek için fırçayı ılık sabunlu su ile yıkamalı sonra dört bardak su içerisine yarım kahve kaşığıamonyak atarak meydana getirdiğiniz sıvının içine ırçayı koymalı, beş on dakika bekletilmelidir. Daha sonra ılık bir suda çalkalanarak kurumaya bırakılmalıdır. Fırçaları kuru temizlemek için kepek kullanılır. Isıtılan kuru kepek fırçanın üstüne dökülür ve bir başka fırçayla fırçalanarak temizlenmesi sağlanır.

*Eğer buzdolabınızı uzun süre kullanmayacaksanız zaman içerisinde koku oluşmaması için biraz odun kömürü koymanız yeterli.

Çevrimdışı Nadya

  • *****
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Konya
  • 2940
  • +237/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Mutfakta püf noktalar
« Yanıtla #8 : 31 Aralık 2008, 16:52:05 »
1. Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar.
2. Yapılan yeni araştırmalara göre meyve, sebze ve yeşil bitkileri bol yiyen kişilerin daha az kanser ve kalp hastalığına yakalandığı tespit edilmiştir.
3. Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın. sonucunda hem lezzet verir hem de çikolatayı yumuşatır.
4. Duvarınıza çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine çapraz bant yapıştırın. Çiviyi öyle çakın, böylece duvarın alçısını çatlatmamış olacaksınız.
5. Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsinız.
6. Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.
7. Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir.
8. Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.
9. Tart hamuru açarken hamurun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için; hamuru bir naylon poşete koyup merdane ile yuvarlayarak açın.
10. Öğünler arasında acıktığınızda kuru erik yiyin. Kuru erik kan şekerinin düşmesini engeller. Ancak fazla abartmayın çünkü bir kuru erikte 8 kalori var.

11. Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.
12. Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.
13. Meyveli kek yaparken, meyvelerin kekin dibine çökmemesi için meyveleri önce una yada nişastaya bulayıp bir süre bekletin ve ardından kek harcına katın.
14. Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın.
15. Satın aldığınız kır çiçeklerinin daha uzun süre dayanarak vazoda güzelliklerini korumasını istiyorsanız, suyuna birkaç damla çamaşır suyu koyun. Daha uzun ömürlü olacaklardır.
16. Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suda bekletin, sonra yıkayın, çekmeyeceklerdir.
17. Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.
18. Duvar kağıtlarını yenilemek istediğinizde eski kağıtları çıkarmak her zaman sorun olur. Ilık su dolu bir kaba bir miktar bulaşık deterjanı dökün ve karışıma batırdığınız süngerle duvar kağıtlarını silin, kolayca çıkacaklardır.
19. Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin.
20. Evinizdeki menekşelerin daha çok çiçek vermesini istiyorsanız, toprağına yumurta kabukları karıştırın. Böylece menekşeleriniz daha sağlıklı ve daha güzel çiçekler açacaktır.
21. Dirsek ve topuklarınızın sertleşmesini istemiyorsanız bir dilim limon ile ovun. Böylece yumuşacık olacaklardır.
22. Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın. Ancak kızartacaksanız bir gece sirkeli ve sıvıyağlı sosun içinde bekletin. Sosun içine taze bitkilerden ince ince kıyarak lezzet katabilirsiniz. Ardından eti hiç yağ koymadan kızartın.
23. Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.
24. Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın.
25. Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın.
26. Eğer ayaklarınız çok ısınıp şişiyorsa onları saatlerce sıcak suda bekletmeyin, aksine kolonya ile ovalayın. Bilekleriniz ve ayaklarınız şişmeyecektir.
27. Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz. Ancak sıcakken çıkartamadıysanız soğuduktan sonra 1-2 dakika tekrar ısıtıp çıkartın böylece kurabiyeler parçalanmaz.
28. Eğer cildiniz kuru ise bir muzu ezin, içerisine bir çay kaşığı bal veya bademyağı karıştırıp yüzünüze sürün. Birkaç dakika bekleyip ılık su ile yıkayın.
29. Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun.
30. Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın.
31. Ekşi elma şeker hastaları için ideal bir meyvedir. 100 gramında 58 kalori bulunur. Kan yapıcı özelliğinden ötürü doktorlar tarafından büyüme çağındaki çocuklara ve hastalara önerilir. Hazmı kolaylaştırır, böbrekleri çalıştırır.
32. Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.
33. Az miktarda yağ, süt, su vs. ısıtmanız gerektiğinde tencerenizi kirletmenize gerek yok. Bir kepçe yardımı ile bu işleri hemen yapabilirsiniz.
34. Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun.
35. Bir büyük soğanı dörde bölün ve orta boy bir bal kavanozuna koyup iyice karıştırın, 24 saat bekletin. Şurup haline geldiğinde soğuk algınlığı olan (öksüren) kişiye sabah, akşam bir yemek kaşığı verin. Soğanın içerdiği yağlar öksürüğü kesecektir.
36. Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz.
37. Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. ayrıca mısır kabuklarını yıkadıktan sonra onları da koyabilirsiniz.
38. Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın.
39. Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece hem renginin kararmasını hem de tadının acılaşmasını engellersiniz.
40. Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır.
41. Nane çayı, mide gazını geçirerek, doluluk hissini ortadan kaldırır ve aynı zamanda hazmı kolaylaştırır midenin daha çabuk boşalmasını sağlar. Nane çayını, kuru naneyi sıcak suya atıp 10 dakika demleyerek elde edebilirsiniz.
42. Tavuğun üzerine limon suyu sürer ve tuz serperseniz tavuğun nar gibi kızardığını görebilirsiniz.
43. En iyi yemek, dibi kalın ve düz tencerede pişer.
44. Salçanın kutusunu açtıktan sonra hemen küflenmemesi için üzerine sıvı yağ dökebilirsiniz.
45. Kızartma yaparken yapın patlayıp sıçramaması için, bir tutam tuz atmanız yeterlidir.
46. Romatizma ağrılarınız tuttuğu zaman sabahları kuru üzümün suyunu çıkarın ve bir bardak için. Çünkü üzüm suyu romatizmaya karşı doğal ilaçtır.
47. Teflon tavalardaki lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Tavanın içinde bu suyu 10 dakika kaynatın.
48. Paslanmaz çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi ılık sirkeye batırarak iyice ovun. Sonra iyice durulayın.
49. Yemeğe fazla tuz attıysanız tencerenin içine birkaç parça çiğ patates kabuğu atın, fazla tuzu çektiğini göreceksiniz.
50. Etlerin daha lezzetli olması için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincan zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımı ile ovun. 12 saat kadar buzdolabında bekletin.
51. Buzdolabınızdaki kokuları gidermenin en iyi yolu bir kaba biraz süt koyup dolabın bir köşesine yerleştirmektir.
52. Kalamarı kızartmadan önce süte batırırsanız daha yumuşak olur.
53. Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirisiniz. Ancak kek hamurunu kalıba dökmeden önce kalıbı yağlamayı da unutmayın.
54. Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz. en iyisi buzdolabının en alt rafına koyup ağır ağır çözdürmek.
55. Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz.
56. Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın, yoksa yoğurt kesilir.
57. Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere zarar vermez. Yiyeceklerin vitamin değerlerini daha çok muhafaza eder. Yemekleri gereğinden çok ısıtıp bekletmek yüzünden oluşan bakterileri de engellemiş olur.
58. Sebzeli güveç yaparken vitamin değerlerinin düşmemesi ve lezzetlerinin bozulmaması için sebzeleri çiğ olarak koyun.
59. Yoğun tempo yüzünden kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsanız bol bol taze hurma yiyin.
60. Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır.
61. Hazırladığınız beşamel sosun ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz , adaçayı yada nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz.
62. Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunun için kullanmadan önce 3/4'ünü sirkeli sıcak suyla doldurun 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın.
63. Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su verirler.
64. Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur.
65. Mart ayının ilk günlerinde bahçenizdeki gülün kökünün yanına yaklaşık 5 cm derinliğine bir diş sarmısak gömerseniz gülü yaz boyunca zararlı böceklerden korursunuz.
66. Şömine yada barbekü küllerini bahçenizde gübre olarak kullanabilirsiniz, üstelik bu çok faydalı.
67. Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir.
68. Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur.
69. Patatesleri soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra soyarsanız zorlanmadığınızı göreceksiniz.
70. Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyun. servis ederken dilimleri alabilirsiniz.

Çevrimdışı Nadya

  • *****
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Konya
  • 2940
  • +237/-0
  • Cinsiyet: Bayan
püf noktaları
« Yanıtla #9 : 31 Aralık 2008, 16:53:53 »
Aluminyum kaplari sirkeyle parlatin.

Fincandaki kahve ve cay lekesine acil ve etkili cozum.
Nemli bir havluyu deterjanli suya batirip cikarin ve lekenin uzerini ovusturarak silin.

Mutfaginizin guzel kokmasini istiyorsaniz, bir parca aluminyum kagit uzerine tarcin serptikten sonra, bunu sicak firinin icine koyun ve firinin kapagini acik birakin. Buzdolabinin en alt gozune yerlestirilecek 3-4 dilim limon, dolabinizin guzel kokmasini saglar. Tulun yikama suyuna 1-2 corba kasigi toz seker katarsaniz, daha da beyazladigina sahit olacaksiniz.

Yorucu ev islerinde bunalan hanimlarin imdadina, pratik bilgiler yetisiyor. Iste birkac puf noktasi: Kararan aluminyum kaplarinizi piril piril yapmak istiyorsaniz, su ve bolca sirke koyarak kaynatin.

Buzdolabindan kotu kokulari uzaklastirmak icin, en alt goze uc-dort dilim limon koymaniz yeterli. Ic kismi kirec baglayan caydanliga, soydugunuz patates kabuklarini koyup uzun sure kaynatirsaniz, kirecin kolayca ciktigini goreceksiniz. Utunuzun altini tuz ve sirkeyle silerseniz leke tutmasini ve camasira yapismasini onlemis olursunuz. Ozellikle tuz ve sirke, mutfak ve ev esyalarinin temizlenmesinde onemli konuma sahip.

Aluminyum Kaplar: Aluminyum kaplarin zamanla kararmasi, insanin mutfakta calisma zevkini kacirir. Halbuki bunu kolayca onlemek mumkundur. Aluminyum kaplarinizi su ve bolca sirke koyarak kaynatin. Hepsi piril piril olacaktir. Bakir tencerelerinizi ve bu malzemeden yapilan diger tum esyalarinizi da, kaya tuzu ve sirke ile silerek ilk gunku isiltisina kavusturabilirsiniz.

Catal-Bicaklar: BulasIk makinesi catal, bicaklarinizi karartiyorsa, bunu onlemenin kolayi var. BulasIk makinesinin deterjan gozune ayda bir kere olmak uzere camasir suyu koyun. Boylece catal ve bicaklarinizin kararmasini engellediginiz gibi onlari parlatmis da olursunuz.

Tahta KasIklar: Mutfakta kullanilan tahta kasIklar renklerini cabucak kaybeder, kahverengine donusurler. Bunu bir dereceye kadar onlemek istiyorsaniz, tahta kasIklari, duru suda iyice islattiktan sonra kullanirsaniz daha iyi netice alirsiniz.

Fincandaki Izler: Kahve ve cay bazen fincanlarda cikmayan lekeler birakir. Iste acil ve etkili bir cozum. Nemli bir havluyu deterjanli suya batirip cikarin ve lekenin uzerini ovusturarak silin. Diger bir yontem ise dis macunu ile temizlemektir. Kahve lekesi cikarmak ise, ozellikle kahve kuruduktan sonra tam bir eziyettir. Fakat tum zor lekelerden oldugu gibi kahve lekesinden de kurtulma imkaniniz var. Bunun icin eczaneden temin edebileceginiz gliserinle bir bezi islatip, lekeli yeri silin.

Piril Piril Caydanlik: Cok sevdiginiz caydanliginiz, zamanla mat bir gorunume burunebilir. Yarim bardak sirkeye bir tutam tuz atip, sert bir sungeri buna batirarak caydanligi silmeyi deneyin, eski parlakligina hemen kavustugunu goreceksiniz.

Tavalardaki Lekeler: Teflon tavalarinizda olusan lekeleri cikarmak icin, bir bardak suya 2 corba kasigi karbonat ve yarim su bardagi sirke karistirin. Sirkeli ve karbonatli suyu teflon tavanizin icine dokun ve 10 dakika kaynatin. Lekelerin kolayca ciktigini goreceksiniz.

Blendir ve Celik Tencereler: Mutfaklarin vazgecilmez yardimcilarindan blendirlari temizlemek epey yorucudur. Fakat, pratik bir yolla bunun ustesinden kolayca gelebilirsiniz. Bunun icin, blendirin yarisina kadar, ilik su doldurun ve calistirin, icindeki tum lekelerin ciktigini goreceksiniz. Yemek yaparken celik tencereniz yandiysa, sakin uzulmeyin. Tencerenizi yeniden piril piril yapabilirsiniz. Bunun icin 1 tatli kasigi karbonat ve 1 fincan sirkeyi tencerenizde kaynatin. Hem uzerine isleyen kara lekeler cikacak, hem de tencereniz tertemiz olacaktir.

Firin Izgaralari: Ozellikle firinda et kizarttiginiz zaman, izgaralar cok kirlenir. Yikarken de, izgaralari temizlemek biraz zor gelebilir. Fakat izgaralari islatip, ponza tasiyla ovarsaniz tum yaglarin ve lekelerin ciktigini, izgaranin piril piril oldugunu goreceksiniz.

Guzel Kokulu Mutfaklar: Bazen yemek kokulariyla sarilip, nefes alinamayacak duruma gelen mutfaginizin guzel kokmasini ister misiniz? Bunun icin, kalorifer uzerine koydugunuz su dolu bir kabin icine birkac damla guzel kokulu parfum damlatin. Kalorifer yandigi surece bu koku mutfaginiza yayilir.

Musambaya Salca Damlarsa: Mutfaginizda yerde veya masanizin uzerine serili musambalarin uzerine salca damladiysa, cok kolay yontemle bu lekeden kurtulabilirsiniz. Bir miktar asetonu bir bezin uzerine dokup, musambalarinizi bununla silin, lekenin yok oldugunu goreceksiniz.

Kararmayan Vazolar: Eger altin kaplamali celik vazonuzun zamanla mat bir gorunum aldigindan yakiniyorsaniz, saf alkole batirilmis bir pamukla silerek, eski parlakligina kavusmasini saglayabilirsiniz.

Siselerin Dibindeki Yosunlar: Su siselerinin dibi zamanla yosun tutar. Bu da hem kotu goruntuye, hem de pis kokuya yol acar. Bunu yok etmek icin, siselerin icine gazete parcalari atip, icine su doldurun. Birkac saat sonra calkalayin. Ve gazete parcalarini icinden cikartin. Daha sonra deterjanli sicak suyla yikayin. Boylece yosunlardan kolayca kurtulmus olursunuz.
Tabaklardaki Minik Catlaklar: Yemek takiminizdaki tabaklarin catlaklar sebebiyle kirilmalarindan ve takimin bozulmasindan korkuyorsaniz, catlak tabagi bir tencereye yerlestirip sut ile doldurun. Cok kisIk ateste 45 dakika kaynatin ve sogumaya birakin. Catlaklardan eser kalmayacaktir. Ayni islemi, tum porselen objeleriniz icin deneyebilirsiniz.

Utunuz Leke Birakiyorsa: Utu yaparken zaman zaman tabani yapisir ya da leke tutar. Fakat utunuzun altini tuz ve sirkeyle silerseniz leke tutmasini ve utulediginiz camasira yapismasini onlemis olursunuz. Tabii bu silme islemini, utu sogukken yapmaniz ve sildikten sonra bir sure bekletmeniz gerekiyor.

Uzun Omurlu Mumlar : Ozellikle romantik yemeklerin vazgecilmez unsurlaridir. Mumlarin omrunu uzatmak icin, kullanmadan 2 saat once buzdolabinin derin dondurucusuna koyup bekletin. Boylece, mumun eriyip masa ortusune damlamasini, ya da samdanda cikarilmayacak izler birakmasini onlemis olursunuz.