Uyanan Gençlik

Karşılaştırmalı Dinler Tarihi - 1

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ders Hocası

  • Hocanın Biri
  • *******
  • Join Date: Eki 2016
  • Yer: Hatay
  • 63845
  • +526/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Arslaner
Karşılaştırmalı Dinler Tarihi - 1
« : 16 Ekim 2018, 16:55:03 »
1. Dinler Tarihinin aşağıdakilerden hangisi ile ilişkisi daha azdır?
A) Din Fenomolojisi
B) Din Psikolojisi
C) Din Filolojisi
D) Din Sosyolojisi

2. Aşağıdakilerden hangisi Temel İslam Bilimleri arasında yer almaz?
A) Tefsir
B) Fıkıh
C) Kelam
D) Felsefe

3. Dini “Bir cemaatin meydana gelmesini sağlayan ayin ve inançlar sistemi” olarak tarif eden bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Emile Durkheim
B) Feurbach
C) Seyyit Şerif Cürcani
D) Hegel

4. Aşağıdaki bilim adamlarından hangisi dinin kayanğının ‘animizm’ olduğunu iddia etmiştir?
A) Marett
B) Edward Tylor
C) Durkheim
D) Frazer

5. Yahudi inancına göre ilk Yahudi kimdir?
A) Hz. İbrahim
B) Hz. Yakup
C) Hz. Yusuf
D) Hz. Musa

6. Yahudi tarihinde Kudüs’ü ilk defa fethedip başkent yapan peygamber kimdir?
A) Hz. Musa
B) Hz. İsa
C) Hz. Davud
D) Hz. İbrahim

7. Balkanlar ve Batı Anadolu’da yaşayan ve Bizans’ın baskılarına maruz kalan Yahudileri İstanbul’a davet eden Osmanlı padişahı kimdir?
A) Fatih Sultan Mehmet
B) Yavuz Sultan Selim
C) II. Abdülhamit
D) Sultan Reşat

8. Türkiye Yahudilerinin yasal temsilcisi kimdir?
A) Kardinal
B) Patrik
C) Papa
D) Hahambaşı

9. • Tarsus’ta doğdu.
• Yahudi inançlarına bağlı olarak yetişti.
• Kudüs’e gelerek Hz. İsa’ya karşı mücadele etti.
• Daha sonra Tanrı tarafından Hz. İsa taraftarlarına eziyet etmemesi
hususunda uyarıldığını iddia ederek saf değiştirdi.
Hakkında bilgi verilen Hristiyan din adamı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Pavlus
B) Petrus
C) Markos
D) Matta

10. Tanrı’nın rahmet anlayışının göz ardı edildiğini söyleyerek Katolik Kilisesi’nin cezalandırıcı tanrı anlayışını eleştirmiştir.
Kurtuluşun yalnızca iman ile olacağını savunmuş ve Papa’nın yanılmazlığını reddetmiştir. Papanın kendisi hakkında verdiği aforoz fermanını halkın önünde yakmıştır.
Hakkında bilgi verilen Alman din adamı kimdir?
A) Aziz Petrus
B) Martin Luther
C) Aziz Barnabas
D) Wilhelm Schmidt

11. Hristiyanların hastalıkta ve özellikle ölüm anında kişiyi rahatlatmak
amacıyla yaptığı ayin aşağıdakilerden hangisidir?
A) Günah itirafı
B) Evharistiya
C) Vaftiz
D) Son Yağlama

12. Aşağıdakilerden hangisi 1962 yılında yapılan II. Vatikan Konsülü’nde Müslümanların inançlarıyla ilgili dile getirilen görüşlerden değildir?
A) İsa’ya bir peygamber olarak saygı gösterirler.
B) Öldükten sonra dirilmeye inanırlar.
C) Din adamlarının ilahî niteliklere sahip olduğunu kabul ederler.
D) Tanrı’ya dua, oruç ve sadaka yoluyla ibadet ederler.

13. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de yaşayan Hristiyan gruplardan biri değildir?
A) Rumlar
B) Ermeniler
C) Kıptîler
D) Süryanîler

14. Aşağıdakilerden hangisi Hristiyanlık tarihinde en önemli ilk dört konsülden biridir?
A) Antakya Konsülü
B) İstanbul Konsülü
C) Mardin Konsülü
D) İskenderiye Konsülü

15. Hristiyanlık ilk olarak nerede doğmuştur?
A) Roma
B) Efes
C) Filistin
D) Atina

16. • Ruhun ölümsüzlüğüne inanılır.
• Ölüler yakılarak külleri Ganj Nehri’ne dökülür.
• Ölen kişinin yeni bir ruhsal bedene girdiğine inanılır.
Hakkında bilgi verilen din aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hinduizm
B) Budizm
C) Konfüçyanizm
D) Şintoizm

17. Istırapların kaynağı olan arzu ve ihtiraslardan kurtulmak için başvurulan ‘Sekiz Dilimli Yol’ hangi dine aittir?
A) Sihizm
B) Taoizm
C) Şintoizm
D) Budizm

18. Tanrı’nın tek, ebedi ve görünmez olduğunu savunan; aynı zamanda Hint felsefesinden gelen ‘nirvana’ ve ‘tenasüh’ fikrini de kabul eden din aşağıdakilerden hangisidir?
A) Budizm
B) Caynizm
C) Sihizm
D) Zerdüştlçülük

19. MÖ 6. asırda eski İran’a tek tanrı inancını getirmiştir. Tanrı Ahura Mazdah’ı manevi bir nur olarak kabul etse de kendisinden sonra bu ‘manevi nur’un
ateş olduğu düşünülmüş ve ateş kültü olan Mecusîlik gelişmiştir.
Hakkında bilgi verilen din kurucusu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Zerdüşt
B) Lao-Tzu
C) Konfüçyüs
D) Guru Nanak

20. “Rab; sizi Kenan, Hitit, Amor, Hiv ve Yevus topraklarına, atalarınıza
vereceğine ant içtiği süt ve bal akan ülkeye götürdüğü zaman bu ay şu törelere
uyacaksınız; yedi gün mayasız ekmek yiyecek, yedinci gün Rabb’e bayram yapacaksınız.” (Kitab-ı Mukeddes)

Bu ifadelerde anlatılanlar aşağıdakilerden hangisi ile ilişkilendirilebilir?
A) Mabet
B) Arzımevut
C) Evrensellik
D) Mesihçilik

CEVAP ANAHTARI:
1. C
2. D
3. A
4. B
5. A
6. C
7. A
8. D
9. A
10. B
11. D
12. C
13. C
14. B
15. C
16. A
17. D
18. C
19. A
20. B

 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
1934 Gösterim
Son İleti 10 Mayıs 2008, 13:33:53
Gönderen: zeron
0 Yanıt
1571 Gösterim
Son İleti 06 Mart 2011, 19:47:50
Gönderen: busegül
0 Yanıt
1352 Gösterim
Son İleti 15 Eylül 2012, 09:51:31
Gönderen: busegül
0 Yanıt
966 Gösterim
Son İleti 08 Nisan 2017, 13:40:15
Gönderen: Ders Hocası
0 Yanıt
606 Gösterim
Son İleti 16 Ekim 2018, 16:46:39
Gönderen: Ders Hocası