Uyanan Gençlik

Açık Öğretim Lisesi - Dil ve Anlatım 7 - Soruları ve Cevapları

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Egitimhane

  • *
  • Join Date: Tem 2017
  • Yer: Hatay
  • 13
  • +0/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Uyanan Gençlik
    • uyanan gençlik
1.  Aşağıdakilerden hangisi sanatsal metinlerin özelliklerinden değildir?
A) Dil göndergesel işlevde kullanılır.
B) Sanatlı ve süslü bir anlatım vardır.
C) Duygu ve hayaller aktarılır.
D) Etkisi okuyucunun kültür düzeyine
göre değişiklik gösterir.

2.  Dar bir koridora girdik, kapının önündeki uğultu iyice arttı.
Artık okunan Kur’an’ın sözcüklerini seçebiliyorduk,
duanın dışında ne ağlama sesi vardı ne de ayılıp bayılanların çığlıkları.
Ev halkı, metanetle karşılamış olmalıydı Mukadder Kınacı’nın ölümünü.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisiyle ilgili bir ayrıntı yoktur?
A) Mekân
B) Olay
C) Zaman
D) Kişi

3.  Aşağıdakilerin hangisinde bilgi yanlışı vardır?
A) Fabl türünün Doğu’daki ilk temsilcilerinden biri Beydeba’dır.
B) Batı’da fabl Aisopos (Ezop) masallarıyla kendini göstermiştir.
C) Doğu’da fabl türünde ilk yazılı örnek “Kelile ve Dimne”dir.
D) Doğu edebiyatında Şeyh Sadi’nin “Gülistan” adlı eseri de fabl türündedir.

4.  Aşağıdaki eserlerden hangisi fabl  türüne örnek gösterilemez?
A) Harname
B) Mantıku’t Tayr
C) Kıssadan Hisse
D) Dülger Balığının Ölümü

5.  Aşağıdaki parçalardan hangisi bir masalın serim bölümünden alınmıştır?
A) Komşular, balıkçının oğlunun hâllerinden şüpheye düşmüşler.
B) Bir varmış, bir yokmuş; evvel zamanların birinde, bir padişahın ülkesinde fukara bir balıkçı varmış.
C) Balıkçının oğlu elli gün sazınan, altmış gün davulbazınan öylesine gösterişli bir düğün yaptırmış ki  konanlar göçmüş, yiyenler içmiş, maşAllah diyen geçmiş.
D) “Bana üç cennet elması getirirsen esvaplarını veririm.” demiş. Huri kızı, elmaları getireceğine söz verdikten sonra esvaplarını giymiş, cennete varıp heybenin terkisini elma ile doldurmuş, bütün huri kızlarıyla vedalaşıp delikanlının yanına dönmüş.

6.  Aşağıdakilerden hangisi Batı’da masalların kökenini ilk araştıran derlemecidir?
A) Wilhelm Grimm
B) La Fontaine
C) Andersen
D) Oscar Wilde

7.  Aşağıdakilerden hangisi halk hikâyesinin genel özelliklerinden biri değildir?
A) Anlatımda nazım ve nesir bir arada bulunur.
B) Yöresel tabirlerin yer aldığı yalın bir dil kullanılır.
C) Anlatımında ilahi bakış açısı söz konusudur.
D) Okuyucuda acıma ve korku duyguları uyandırmak için yazılan metinlerdir.

8.  Aşağıdakilerden hangisi olay hikâyesinin temsilcilerinden biridir?
A) Memduh Şevket Esendal
B) Reşat Nuri Güntekin
C) Namık Kemal
D) Buket Uzuner

9.  Aşağıdakilerden hangisi hikâye türünün ögelerinden değildir?
A) Olay   
B) Yer
C) Serim 
D) Zaman

10.  Aşağıdakilerden hangisi olay hikâyesinin özelliklerinden biridir?
A) Olay, kişi, mekân ilişkisi okuyucu da gerçeklik duygusu uyandırır.
B) Serim, düğüm, çözüm planına uyulmaz.
C) Hikâyelerde merak ögesi ikinci plandadır.
D) Anlatımda sıkça rastlantılara yer verilir.

11.  Aşağıdakilerden hangisi benmerkezli hikâyenin özelliklerinden değildir?
A) Yazarın kişiliğiyle kahramanın kişiliği iç içe girmiştir.
B) Gerçeklikle hayaller bir arada verilir.
C) Hikâyeler genellikle ilahi bakış açısıyla yazılır.
D) Hikâyeler beklenmedik bir sonla bitirilir.

12.  Aşağıdakilerden hangisi edebiyatımızda Batılı anlamda ilk öykü örneğidir?
A) Küçük Şeyler
B) Kerem ile Aslı
C) Kıssadan Hisse
D) Yaz Yağmuru

13.  Gazete kupürleri, radyo haberleri, reklamlar ve farklı metinlerin bir araya getirilmesinden oluşan bir tekniktir.
Bu cümlede tanımı verilen çağdaş Batı romanı anlatım tekniği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bilinç akımı      B) Leitmotiv           C) Görece zaman anlayışı       D) Montaj

14.  Akla karşı duyguyu, seçkin sınıfa karşı halkı, süslülüğe karşı doğallığı,
kurallara karşı kuralsızlığı işleyen romanlardır. Victor Hugo’nun Sefiller’i,
Namık Kemal’in İntibah’ı bu türde roman örnekleridir.
Bu parçada sözü edilen roman türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Klasik     B) Romantik      C) Realist       D) Natüralist

15.  Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat Dönemi’nde yazılan romanlardan değildir?
A) Araba Sevdası
B) İntibah
C) Yaban
D) Felatun Bey’le Rakım Efendi

16.  Aşağıdakilerden hangisi tragedya ile komedinin ortak özelliklerinden biridir?
A) Konular çağdaş toplumdan ve günlük hayattan alınır.
B) Kişiler çoklukla halktan insanlardır.
C) Üç birlik kuralına uyulur.
D) Erdeme ve ahlaka üstün değer verilir.

17.  Aşağıdakilerden hangisi manzume ile şiir arasındaki farklardan biri değildir?
A) Şiirler daha çok didaktik, manzumeler ise lirik metinlerdir.
B) Şiirde olay örgüsü yoktur, manzumede olay örgüsü vardır.
C) Şiirde çok anlamlılık ağır basarken manzumede sözcükler genelde gerçek anlamda kullanılır.
D) Şiirde bireysellik, duygu ve çağrışım  ön plandadır; manzumede yaşanmış veya yaşanabilecek olaylar işlenir.

18.    I. Gazel
 II. Koşma
III. Mesnevi
IV. İlahi   
Numaralanmış nazım biçimlerinden hangileri klasik Türk şiirine aittir?
A) I ve II.
B) I ve III.
C) II ve IV.
D) III ve IV.

19.  Mor menevşe boynun eğmiş
       Yapracığı suya değmiş
Bu dizelerde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Teşhis (kişileştirme)
B) Tariz (iğneleme)
C) İntak (konuşturma)
D) Teşbih (benzetme)

20.  Daha deniz görmemiş bir çoban çocuğuyum,
Bu dağların eskiden aşinasıdır soyum.
Bekçileri gibiyiz, ebanced buraların,
Bu tenha derelerin, bu vahşi kayaların.
Bu dizeler aşağıdaki şiir türlerinden hangisine örnektir?
A) Lirik      B) Pastoral       C) Didaktik       D) Dramatik


CEVAP ANAHTARI:
1.  A
2.  C
3.  C
4.  D
5.  B
6.  A
7.  D
8.  B
9.  C
10. A
11. C
12. A
13. D
14. B
15. C
16. C
17. A
18. B
19. A
20. B

 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
1041 Gösterim
Son İleti 26 Temmuz 2017, 11:18:26
Gönderen: Egitimhane
0 Yanıt
992 Gösterim
Son İleti 26 Temmuz 2017, 11:30:23
Gönderen: Egitimhane
0 Yanıt
1081 Gösterim
Son İleti 26 Temmuz 2017, 11:44:32
Gönderen: Egitimhane
0 Yanıt
353 Gösterim
Son İleti 19 Şubat 2021, 03:53:43
Gönderen: D®agon
0 Yanıt
354 Gösterim
Son İleti 19 Şubat 2021, 03:56:26
Gönderen: D®agon