Uyanan Gençlik

Açık Öğretim Lisesi - Coğrafya 7 - Soruları ve Cevapları

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Egitimhane

  • *
  • Join Date: Tem 2017
  • Yer: Hatay
  • 13
  • +0/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Uyanan Gençlik
    • uyanan gençlik
1.  Herhangi bir doğa olayının eksterm olarak adlandırılabilmesi için o hava olayının - - - - gerekir.
Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin gelmesi gerekir?
A) Normal seyrinde ve sıklıkta yaşanması
B) Ara ara ve aşırı olmayan şiddette yaşanması
C) Aşırı ve sıra dışı ölçüde gerçekleşmesi
D) İnsan hayatını tehlikeye sokmayacak şiddette yaşanması

2.  Aşağıdakilerden hangisi sel ve taşkınlar sırasında ve sonrasında yaşanan durumlardan biri değildir?
A) Yeraltı su seviyesinin azalması
B) Yol, köprü ve binaların yıkılması
C) Kirli suların temiz sulara karışması
D) Tarım alanlarının sular altında kalması

3.  İnsanların doğaya müdahalesi aşağıdaki olayların hangisiyle en üst seviyeye ulaşmıştır?
A) Madenlerin işlenmesi
B) Yazının icat edilmesi
C) Tarımın başlaması
D) Sanayi devrimi

4.  Aşağıdakilerden hangisi ilk medeniyetlerin kurulduğu yerlerin ortak özelliğidir?
A) Gür ormanların bulunması
B) Av hayvanlarının bol olması
C) Su kaynaklarına yakın olması
D) Maden bakımından zengin olması

5.  Mısır medeniyetinin çevresine göre gelişmiş, güçlü yapıda bir uygarlık olmasında aşağıdakilerden
hangisi etkili olmuştur?
A) Nil Nehrinin varlığı
B) Çöllerle kaplı olması
C) Madenlerin varlığı
D) Ormanların varlığı

6.  Sanayisi büyüyen bir şehirde buna bağlı olarak aşağıdakilerden hangisinin en az düzeyde gelişmesi beklenir?
A) Ulaşım         B) Turizm       C)   Ticaret        D) Eğitim

7.  Avrupa ve Amerika’da 150-200 yılda tamamlanan sanayileşme ülkemizde çok daha kısa zamanda gerçek
­leşmiş bunun sonunda da özellikle kentlerde önemli sorunlar ortaya çıkmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi bu sürecin kentlerdeki sonuçlarından değildir?
A) Kentlerin hızlı göç alması
B) Altyapı hizmetlerinin aksaması
C) Arazi değerlerinin hızlı değişmesi
D) Nadasa bırakılan arazilerin artması

8.  Dünya nüfusunun geleceği ile ilgili aşağıda varılan yargılardan hangisi doğrudur?
A) Yaşlı nüfus oranı artacaktır.
B) Kentsel nüfus oranı azalacaktır.
C) Tarımda çalışan sayısı artacaktır.
D) Ailelerde çocuk sayısı artacaktır.

9.    I. İş alanları artıp çeşitlenecek
 II. Uluslararası pazarların önemi azalacak
III.   Tarımsal üretim artarak devam edecek
IV. Daha kısa sürede daha kaliteli ve çok üretim yapılacak Dünya ekonomisinin geleceğinde
karşılaşılacak durumlardan bazıları hangi seçenekte bir arada verilmiştir?
A)   Yalnız I        B) I, II ve IV.        C) I, III ve IV.    D) II, III ve IV.

10.  Aşağıdakilerden hangisi bölgeler oluşturulurken göz önüne alınan doğal (fiziki) etmenlerden biridir?
A) Su kaynakları       B) Nüfus yoğunluğu       C) Sanayi kuruluşları         D) Turizm faaliyetleri

11.  Ulaşım ağının sıklığı, kalitesi ile ülkenin gelişmişlik derecesi arasında bağlantı olduğunu iddia eden
biri bunu aşağıdakilerin hangisine dayandırır?
A) Dağlık ülkelerde yol ağının seyrek olması
B) Kalabalık ülkelerde daha sık yol ağının olması
C) Yol yapımının masraflı olması ve teknolojik bilgi istemesi
D) Kara yolu, demir yolu, liman ve havaalanlarının bakım istemesi

12.  Türkiye’de kara ve demiryollarının çoğunlukla batı-doğu istikametinde uzanmasının temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bitki örtüsü        B) İklim özellikleri         C) Nüfus yoğunluğu         D) Dağların uzanışı

13.  Aşağıdaki şehirlerimizden hangisinin limanı ekonomik olarak diğerleri kadar önemli değildir?
A) Sinop        B) İzmit       C) İzmir       D) Samsun

14.  Türkiye, rekabetin ve zamanın önem kazandığı günümüzde turizm sektörünün çok hızlı geliştiği ülkelerin ba
­şında gelmekte, Dünya’nın çok uzak noktalarından turist ağırlamakta ve döviz kazanmaktadır.Buna göre ülkemizde hangi ulaşım sistemi daha çok geliştirilmelidir?
A) Kara yolu     B) Deniz yolu      C) Demir yolu    D) Hava yolu

15.  Aşağıdakilerden hangisi İstanbul’da ulaşım ağının gelişmiş olduğuna kanıt olamaz?
A) İniş kalkış yapan uçak sayısı
B) Şehrin toplam kıyı uzunluğu
C) Şehir içi taşınan yolcu sayısı
D) İhracatında gemilerin taşıma payı

16. Haritada numaralandırılarak verilen yerlerin hangisinde iç ve dış ticaret daha çok gelişmiştir?
A) I     B) II    C) III    D) IV

17.  Bir yerde ticaretin gelişmesi için aşağıdakilerden hangisinin de öncelikli olarak gerçekleşmesi gerekir?
A) Nüfusun artması     B) Üretimin artması        C) Enerjinin ucuzlaması      D) Madenlerin keşfedilmesi

18.  Yukarıdaki haritada taranarak verilen yerde hangi turizm zenginliğimiz bulunmaktadır?
A) Aspendos
B) Palandöken dağları
C) Nemrut dağı heykelleri
D) Pamukkale travertenleri

19.  Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin geleceğe yönelik turizm stratejilerinden biridir?
A) Turizm gelirlerini arttırırken gelecek turist sayısını azaltmak
B) Kültürel ve doğal zenginliklere sahip şehirlerimizi markalaştırmak
C) Deniz turizmini alternatif turizmtürlerinden daha fazla desteklemek
D) Ulusal tanıtım ve pazarlama giderlerini alt düzeye çekmek

20.  Avrupa’dan tıptaki son gelişmeleri paylaşmak için İstanbul’a gelen bilim insanları, 5 günlük konferansın ardından Batı Karadeniz dağlarında iki gün süren dağ tırmanışı ve yürüyüşü yaptıktan sonra Yalova kaplıcalarından yaralanıp ülkelerine döndüler. Buna göre bu bilim insanları hangi turizm türünü yapmamışlardır?
A) Yayla      B) Deniz     C)   Termal        D) Kongre


CEVAP ANAHTARI:
1.  C
2.  A
3.  D
4.  C
5.  A
6.  B
7.  D
8.  A
9.  C
10.  A
11.  C
12.  D
13.  A
14.  D
15.  B
16.  A
17.  B
18.  C
19.  B
20.  B

 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
1054 Gösterim
Son İleti 26 Temmuz 2017, 10:12:41
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 Yanıt
1013 Gösterim
Son İleti 26 Temmuz 2017, 10:20:33
Gönderen: Uyanan Gençlik
0 Yanıt
347 Gösterim
Son İleti 19 Şubat 2021, 03:20:45
Gönderen: D®agon
0 Yanıt
308 Gösterim
Son İleti 19 Şubat 2021, 03:22:32
Gönderen: D®agon
0 Yanıt
291 Gösterim
Son İleti 19 Şubat 2021, 03:24:58
Gönderen: D®agon